Bloembollen

Bloembollen planten: waar moet je op letten?

Het is volop herfst en dat betekent ook bloembollentijd. Maar waar moet u op letten bij het planten van bloembollen bij uw woningen, zodat u zeker weet dat er in het voorjaar prachtige bloemen uit voortkomen? Hieronder beschrijven we een aantal belangrijke stappen.

Wanneer moet u bloembollen planten?
De ideale tijd om bloembollen te planten ligt voornamelijk tussen september en december. Hoe eerder u ze namelijk plant in uw tuin, hoe eerder ze het volgende voorjaar uit zullen komen. Er zijn wel twee uitzonderingen: tijdens vorst en bij een te natte grond is het niet verstandig om bloembollen te planten. Ze bevriezen dan en verrotten sneller.

Bloembollen

Soorten bloembollen
Er zijn twee verschillende soorten bloembollen: voorjaarsbloeiende bollen en zomerbloeiende bollen. Beide soorten zorgen voor een vrolijke en kleurrijke sfeer in de tuin. Hieronder lichten we het verschil tussen de soorten bollen toe:

  • Voorjaarsbloeiende bollen
    Onder voorjaarsbloeiende bollen vallen de volgende soorten: narcissen, tulpen, blauwe druifjes, sneeuwklokjes en krokussen. Deze worden in het najaar geplant en bij voorkeur vóór de eerste vorst.
  • Zomerbloeiende bollen
    Zomerbloeiende bollen worden ook wel knollen genoemd. De volgende soorten zijn typische zomerbloeiende bollen: dahlia’s, anemonen, Calla’s, gladiolen en begonia’s. Deze worden in het voorjaar geplant, bij voorkeur na de laatste nachtvorst.

Hoe plant u bloembollen?
Bloembollen planten is geen moeilijk karwei. Belangrijk is dat u ze op de juiste tijden plant, zodat u in het voorjaar optimaal kunt genieten van prachtige bloemen. Hieronder beschrijven we de verschillende stappen voor het planten van bloembollen.

  1. Probeer de grond waarin de bloembollen komen, goed los te maken. Het is namelijk belangrijk dat de grond goed luchtig is.
  2. Maak een gat in de grond met een plantenschop. Hoe diep dat gat moet zijn, hangt af van de grootte van de bloembol. Uitgangspunt is ongeveer twee tot drie keer de dikte van de bol voor de diepte van het plantgat.
  3. Plaats de bloembollen in het gat en vul het gat aan met grond.

Bloeitijden
Zoals hierboven besproken zijn de bloeitijden van een bloembol erg belangrijk voor het gewenste effect. Als je hier goed rekening mee houdt, kun je op dezelfde plek meerdere malen genieten van mooie bloemen. Plant bijvoorbeeld eerst voorjaarsbloeiende bollen zoals sneeuwvlokjes, vervolgens narcissen en tot slot plant je tulpen. Zo kun je meerdere malen gebruik maken van hetzelfde stukje grond.

Ga terug naar het overzicht