tuin winterklaar beeld besje met vorst
De tuin winterklaar (Deel 2)

Vijf extra tips voor een levendige wintertuin

De tuin winterklaar maken… Nu? Het klinkt misschien vroeg, maar oktober is de ideale periode om de tuin voor te bereiden op de winter.
In ons vorige artikel over dit onderwerp hebben we vijf aandachtsgebieden aangestipt, waaronder de borders, het gazon en het snoeien van bomen (zie hiervoor: Is uw tuin al winterklaar? Deel 1). In dit artikel behandelen we nog eens vijf actiepunten om uw tuin winterklaar te maken.

1. Plant nu bloembollen
Misschien is dit niet hetgeen  waar u als eerste aan denkt bij een tuin winterklaar maken, maar dít is het moment om bollen voor het voorjaar te planten! De bloemen die u komend voorjaar graag in uw tuin ziet bloeien, stopt u nu in de grond. Zij overleven de winter en zorgen in het voorjaar met hun verschijning voor een frisse lentetuin.

Voorjaarsbloeiende bollen zijn: narcissen, tulpen, blauwe druifjes, sneeuwklokjes en krokussen.

2. Verzorg uw haag
Het is aan te raden de haag voor de winter nog eenmaal te snoeien of te laten snoeien. Zo voorkomt u bij wintergroene hagen ook dat er in de winter teveel sneeuw op de takken blijft liggen. Door het gewicht daarvan kunnen takken lelijk afbreken. Let er bij het knippen van de haag op alleen het jonge groen af te knippen, de hele winter tegen een kale haag aankijken is niet hetgeen wat u wenst.

3. Planten beschermen
Sommige tuinplanten kunnen niet tegen strenge  vorst. Laat deze planten in de garage of schuur overwinteren, dan hebben ze nog wel 1x per maand water nodig, óf breng voordat het gaat vriezen bescherming aan. Met windbreekgaas, vliesdoek, een rietmat of met noppenfolie kunnen vorstgevoelige wintergroene planten tegen de ergste kou en wind beschermd worden. Dat geldt ook voor planten die in een pot of kuip groeien. Sommige planten hebben wat extra aandacht nodig, zoals stamrozen.

Bent u benieuwd of uw planten bescherming nodig hebben? Neem gerust contact met ons op. 

4. De vijver winterklaar
Span een net over de vijver om het vallende blad op te vangen. Een laag bladeren op de bodem van de vijver kan gaan rotten en dat is niet goed voor de waterkwaliteit. Haal eventueel ook afgestorven plantendelen uit het water.
Het is verstandig om te voorkomen dat de vijver helemaal dichtvriest. Dat kan door altijd een wak open te houden in de vijver. Een eenvoudige manier om dit te doen is een onderwaterpompje te installeren, het water wordt daardoor voldoende in beweging gebracht om in de meeste gevallen een wak open te houden. Let er wel op dat het pompje minimaal 30 cm boven de vijverbodem staat. Zo blijft het relatief warme water onderin, waarin de vissen overwinteren, onberoerd.

tuin winterklaar vogels voeren

5. Nodig vogels uit
Om deze winter wat gezelschap te hebben van vogels, kunt u drink- en voederplaatsen inrichten. Met de woorden van de Vogelbescherming: ‘Als u nu begint met voeren, hebt u al snel stamgasten voor de winter.’ Vetbollen en pinda’s zijn in de herfst geschikt om vogels mee bij te voeren. Alles over vogels voeren, kunt u vinden op de website van de Vogelbescherming.

Van Dijk Groenvoorzieningen de tuin helemaal, tip-top, winterklaar laten maken? Neem contact met ons op.