Achtertuin met schaakbord

DSC09263

Bij deze klant is in 2009 de gehele voortuin al aangepakt.Dit is een strakke tuin geworden met harde lijnen, maar met veel grassen en losse beplanting. De strakke elementen zijn cortenstalen blokken (hoog en laag) gecombineerd met strakke taxusblokken en cortenstalen opstaande gezette randen, met diverse grassoorten (laag en hoog)

In navolging hiervan wilde opdrachtgever ook de achtertuin aanpakken in 2014, er was en is weinig tijd voor onderhoud, toch wilde men een nette strakke en bijzondere tuin, geheel naar eigen smaak. De kleuren van woning (stenen) waren wit en licht, gecombineerd met donkerblauw (alle geverfde elementen) Opdrachtgever heeft affiniteit met schaken. Vandaar dat er op 1 terras een schaakbord is aangelegd met tegels van 2 kleuren (donkergrijs en lichtgrijs) Hierop staan soms levensgrote schaakstukken, zodat er levend schaakspel buiten gespeeld kan worden.

De achtertuin kenmerkt zich als erg strak, harde (schuine) lijnen, diverse hoogte verschillen met plantenbakken van verschillende hoogtes. Alle verharding bestaat uit hardsteen Tibet grey, gecombineerd met Olivian black, terrassen donker en loopgedeelten licht. Zitterras in maatvoering 60×60 en overige in maatvoering 30×30 cm, alles op hele tegelmaten.

Geen vorstschade meer
Om optrekkend vocht vanuit de grond te voorkomen – hierdoor blijven de tegels in najaar constant vochtig en donker, en daardoor ook alg gevoelig, met de mogelijkheid dat er vorstschade optreed door kapotvriezen van de voeg en onderlaag – ligt alle verharding op een waterdoorlatend mortelbed van ca. 8 cm. Daarnaast zijn alle tegels gevoegd met een cementgebonden voeg, wat zoveel wil zeggen dat er geen water doorkan, zodat de onderlaag geen vocht vasthoud wat stuk kan vriezen. Je krijgt dus een tegel of badkamer effect, maar dan buiten.

Je krijgt dus een tegel of badkamer effect, maar dan buiten.

De keermuren van de plantenbakken bestaan uit getrommeld hardsteen Spotted Bluestone, met een strak afgewerkte gepolijste rand. Verder is het grote middengedeelte opgevuld met kunstgras, in verband met het weinige zonlicht en zanderige grondsoort is er nu toch altijd een groen en onderhoudsvrij gazon jaarrond. Vanwege de voorkeur voor Sedum (daktuinbeplanting) is er een grote hoek als daktuin ingericht, ondergrond van zandbed voor afwatering, aanbrengen van wortelwerend en waterdoorlatend doek, met daaroverheen een laag daktuinsubstraat gebaseerd op lavasteen. Hierin is een mix van Sedum soorten geplant.

Pergola op maat
Verder is er in één bak aan de schuurzijde een pergola op maat gemaakt van staal bestaande uit dikke profielen, donkerblauw gecoat en op maat gemaakt en in zijn geheel met kraan over schuur geplaatst. Verhoogde borders zijn afgeplant met vakbeplanting, Lavandula, Hydrangea ‘Limelight’ met groenblijvende onderbeplanting Pachysandra, andere vak bij pergola met Geranium ‘Spinner’ en om de staanders van de pergola is de Wisteria prolific ‘Sinensis’ geplaatst. Bij alle zichtpunten is verlichting geplaatst door middel van staanders die gevoed worden door 12V en aangestuurd door een trafo met tijd en schemerschakelaar zodat er alles geheel automatisch verloopt zonder hier ooit naar om te zien. Dit resulteert in een zeer laag energieverbruik, van slechts 3,5 Watt per lamp.

 

Voor aanleg:

Na aanleg:

1 Jaar na aanleg:

Video

Mogen wij ons groene licht over uw tuinproject laten schijnen?