Bij deze klant is in 2009 de gehele voortuin al aangepakt. Dit is een strakke tuin geworden met harde lijnen, maar met veel grassen en losse beplanting. De strakke elementen zijn cortenstalen blokken (hoog en laag) gecombineerd met strakke taxusblokken en cortenstalen opstaande gezette randen, met diverse grassoorten (laag en hoog)

In navolging hiervan wilde opdrachtgever in 2014 ook de achtertuin aanpakken. Ondanks dat er weinig tijd voor het onderhoud is, wilde de klant toch een nette strakke en bijzondere tuin, geheel naar eigen smaak. De kleuren van woning (stenen) waren wit en licht, gecombineerd met donkerblauw (alle geverfde elementen). Daarnaast heeft de opdrachtgever affiniteit met schaken. Vandaar dat er op een terras een schaakbord is aangelegd met donkergrijze en lichtgrijze tegels. Hierop staan soms levensgrote schaakstukken, zodat er buiten een schaakspel gespeeld kan worden.

De achtertuin wordt gekenmerkt door de erg strakke, harde lijnen, en de diverse hoogteverschillen met verschillende plantenbakken. Alle verharding bestaat uit hardsteen Tibet grey, gecombineerd met Olivian black, waarbij de terrassen donker en loopgedeelten licht zijn. Bij het zitterras is de maatvoering 60×60 cm, het overige in maatvoering 30×30 cm.

Geen vorstschade meer
Door optrekkend vocht vanuit de grond blijven de tegels in najaar constant vochtig en donker en daardoor alggevoelig. Daardoor kan er vorstschade optreden door het kapotvriezen van de voeg en onderlaag. Om dit te voorkomen ligt alle verharding op een waterdoorlatend mortelbed van ca. 8 cm. Daarnaast zijn alle tegels gevoegd met een cementgebonden voeg die geen water doorlaat, zodat de onderlaag geen vocht vasthoudt dat stuk kan vriezen. Je krijgt dus een tegel- of badkamer effect, maar dan buiten.

Je krijgt dus een tegel of badkamer effect, maar dan buiten.

De keermuren van de plantenbakken bestaan uit getrommeld hardsteen Spotted Bluestone, met een strak afgewerkte gepolijste rand. Verder is het grote middengedeelte opgevuld met kunstgras, in verband met het weinige zonlicht en zanderige grondsoort. Zo is er nu toch altijd een groen en onderhoudsvrij gazon. Vanwege de voorkeur voor Sedum (daktuinbeplanting) is er een grote hoek als daktuin ingericht, met een ondergrond van zandbed voor de afwatering, waarover een wortelwerend en waterdoorlatend doek is aangebracht. Daarop is vervolgens een laag daktuinsubstraat van lavasteen gelegd, met daarin een mix van sedumplanten.

Pergola op maat
In één bak aan de schuurzijde is een pergola van staal op maat gemaakt, die in zijn geheel met kraan over de schuur geplaatst is. Verhoogde borders zijn afgeplant met vakbeplanting van Lavandula, Hydrangea ‘Limelight’ met de groenblijvende onderbeplanting Pachysandra. Het andere vak bij de pergola is beplant met Geranium ‘Spinner’ en om de staanders van de pergola is de Wisteria prolific ‘Sinensis’ geplaatst. Bij alle zichtpunten is verlichting geplaatst door middel van staanders die gevoed worden door 12V en aangestuurd door een trafo met tijd en schemerschakelaar zodat er alles geheel automatisch verloopt zonder hier ooit naar om te zien. Dit resulteert in een zeer laag energieverbruik, van slechts 3,5 Watt per lamp.

 

Voor aanleg:

Na aanleg:

1 jaar na aanleg:

Video