Nadat Van Dijk de oude tuin jaren in onderhoud heeft gehad, werd samen met de klant besloten een meer onderhoudsvriendelijke tuin aan te leggen met meer gebruiksgemak. Hieronder valt het aanleggen van zit-terrassen en de bouw van een leuke veranda met gebroken kap, die ook in het vroege voorjaar of late najaar gebruikt kan worden.

De gebakken klinkers uit de tuin zijn opnieuw gebruikt (75 m2). De terrassen bestaan uit grote tegels van 60×60 cm antraciet Oud Hollands, gevoegd met waterdoorlatende voeg, wat voor een nostalgisch aanzien zorgt.

Als doorloop van de terrassen naar de achtertuin is een zware eikenhouten pergola gekozen. De onbeschaafde en ruwe uitstraling komt goed overeen met de houtstructuur van de veranda, die uit fijnbezaagd larikshout bestaat. Beide houtsoorten worden na verloop van tijd grijs, waardoor er geen verschil te zien zal zijn.

Rode beukenhaag

Als afscheiding van het eerste tuingedeelte naar de achtertuin is gekozen voor een rode beuken haag (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’) links en rechts. De gehele tuin is symmetrisch ontworpen zodat alle vakken links en rechts terugkomen. Bloeiende beplanting wordt afgewisseld met groenblijvende bodembedekkers, zodat het onderhoud minimaal is en toch een grote sierwaarde heeft.

In de tuin bloeien hortensia’s, paarsblauwe geraniums, laatbloeiende grassen (paars Liriope muscari ‘Moneymaker’) roze rozen (Rosa The Fairy)  en vroegbloeiende roze Magnolia. Naast de pergola staan twee grote groenblijvende buxusbollen en als afscheiding tussen de veranda en het naastliggende terras is een wolk aangeplant van witte bos rhodo’s , (Rhododendron ‘Cunninghams Withe’) met een bodemafdekking van een laag Franse grove dennenschors snippers, wat het bosbeeld nog beter weergeeft.

Nostalgische perenbomen

Als kers op de taart zijn aan de achterzijde van de beuken haag twee kleinblijvende oeroude nostalgische perenbomen geplant, die in hun voorgaande leven jarenlang als  productieve fruitboom (halfstam) gediend hebben en hier rustig en ongestoord van hun oude dag mogen genieten. (Pyrus communis ‘Gieser Wildeman’)

Fotoboekje

Voor aanleg:

 

Na aanleg:

 

1 Jaar na aanleg

Video