DSC09310

Na de oude tuin jaren in onderhoud gehad te hebben, is besloten een meer onderhoudsvriendelijke tuin aan te leggen met meer gebruiksgemak. Hierbij valt te denken aan zit-terrassen en een leuke veranda met gebroken kap, welke ook in het vroege voorjaar of late najaar gebruikt kan worden.

De gebakken klinkers zijn opnieuw toegepast, zodat deze volledig hergebruikt konden worden (75 m2). De terrassen bestaan uit grote tegels van 60×60 cm antraciet Oud Hollands, gevoegd met waterdoorlaatende voeg, wat voor een nostalgisch aanzien zorgt.

Als doorloop van de terrassen naar de achtertuin is een zware eikenhouten pergola gekozen. De onbeschaafde en ruwe uistraling komt goed overeen met de houtstructuur van de veranda, die uit fijnbezaagd Larikshout bestaat. Beide houtsoorten worden na verloop van tijd grijs, waardoor er geen verschil te zien zal zijn.

Rode beukenhaag
Als afscheiding van het eerste tuin gedeelte naar de achtertuin is gekozen voor een rode beuken haag (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’) links en rechts. De gehele tuin is symmetrisch ontworpen zodat alle vakken links en rechts terugkomen.  Bloeiende beplanting wordt afgewisseld met groenblijvende bodembedekkers, zodat het onderhoud minimaal is en toch een grote sierwaarde heeft.

In de tuin bloeien witte schapenkoppen hortensia’s, paarsblauwe geraniums, laatbloeiende grassen (paars Liriope muscari ‘Moneymaker’) roze rozen (Rosa The Fairy)  en vroegbloeiende roze Magnolia, naast de pergola twee grote groenblijvende buxusbollen, als afscheiding naast de veranda en het naastliggende terras is een wolk aangeplant van witte bos rhodo’s , (Rhododendron ‘Cunninghams Withe’) met een bodemafdekking van een laag Franse grove dennenschors snippers, wat het bosbeeld nog beter weergeeft.

Nostalgische perenbomen
Als kers op de taart zijn aan de achterzijde van de beuken haag twee klein blijvende oeroude nostalgische perenbomen geplant, die in hun voorgaande leven jarenlang als  productieve fruitboom (halfstam) gediend hebben en hier rustig en ongestoord van hun oude dag mogen genieten. (Pyrus communis ‘Gieser Wildeman’)

Fotoboekje

Voor aanleg:

 

Na aanleg:

 

1 Jaar na aanleg

Video