Bladruimen

Bladruimen

In de herfst kunnen bladeren voor overlast zorgen. Hoe zorgt u ervoor dat uw (bedrijfs)tuin en/of omgeving zoveel mogelijk bladvrij blijft? Hieronder geven we enkele tips die u hierbij helpen. Uiteraard kunnen ook wij dit voor u uit handen nemen.

We kennen ze allemaal: rode, gele en oranje bladeren die overal rondzwerven, tot aan grote lagen toe. Naast dat het er niet schoon uitziet, is het ook niet hygiënisch. Er kruipt namelijk allerlei ongedierte in de bladeren. Maar hoe ruimt u al die bladeren het beste op?

Bladblazen

U kunt er voor kiezen om uw terrein schoon te houden met een bladblazer. Echter zijn de bladeren hiermee niet volledig verdwenen, maar hiermee verwijdert u ze wel van uw terrein. U kunt zelf een bladblazer aanschaffen, maar ook wij kunnen dit voor u doen, tijdens het onderhoud van uw tuin.

Bladblazen

Compost maken

Ook kunt u zelf compost maken van de bladeren op uw terrein. U gaat dan als volgt te werk:

  1. Verzamel alle bladeren met een hark of bladzuiger, bij voorkeur in de ochtend. Dan zijn ze nog wat vochtig van de ochtenddauw. Gebruikt u een bladzuiger? Dan worden de bladeren sneller versnipperd, wat het verteringsproces versnelt.
  2. Doe de bladeren in een plastic (vuilnis)zak. Eventueel kunt u dit aanvullen met wat kalk, wat beter is voor de vertering. Als de bladeren nog droog zijn kunt u ze kort doorsproeien, zodat ze vochtig worden. Ook dit versnelt namelijk het proces en daarnaast kunt u meer blad kwijt in de zak.
  3. Maak de zak dicht en druk de bladeren zo dicht mogelijk aan met uw knieën. Hierdoor komt er lucht naar boven, die zoveel mogelijk uit de zak moet. Zo krijgt u de meeste bladeren in de zak.
  4. Maak de zak dicht en prik er enkele gaatjes in. Zo kan er nog enige zuurstof bij de bladeren komen, die nodig is voor het verteringsproces. Leg de zak vervolgens op een plek waar hij niet in de weg ligt.
  5. Gaat alles goed? Dan heeft u volgend voorjaar al prachtige bladcompost, die u prima kunt gebruiken als zaai- of stekgrond.

Wilt u blad laten verwijderen?

Heeft u last van blad in uw tuin of rondom uw bedrijf en wilt u dit professioneel laten verwijderen?

Neem contact op »

Ga terug naar het overzicht