Duidelijke relatie tussen groen en gezondheid

In de gezondheidszorg komt steeds meer nadruk op het voorkomen van ziekten. Een groene omgeving draagt bij aan de preventie hiervan, zo blijkt. Prof. Dr. Agnes Van den Berg is hoogleraar natuurbeleving aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze vindt dat ook ontwikkelaars en stadsarchitecten hun verantwoordelijkheid moeten nemen en voldoende groen moeten inplannen. Binnen- en buitenlands onderzoek bewijzen namelijk dat er een duidelijke relatie is tussen groen en gezondheid.

Contact met de natuur

Uit onderzoek blijkt dat mensen zich doorgaans gelukkiger voelen als ze in een natuurlijke omgeving zijn. Ook voelen mensen minder stress als ze in een groene omgeving verblijven. Dr. Sjerp de Vries, senior onderzoeker van Wageningen Environmental Research zegt hierover het volgende: Misschien dat de natuur de emotionele weerbaarheid vergroot of dat ze letterlijk meer geaard zijn en daardoor minder kwetsbaar.

Groen zorgt ervoor dat mensen zich gelukkiger voelen, minder stress ervaren en minder last hebben van angststoornissen.

Omring jezelf met groen

Het mag dus duidelijk zijn dat groen een positieve bijdrage levert aan mentale en fysieke gezondheid. Dus ga er op uit! Neem de tijd om van groen te genieten en ga de natuur in. Daarnaast is het ook mogelijk om je eigen omgeving groener te maken. Wanneer je dit doet kost het maar weinig moeite om een positieve groene impuls te krijgen.

Meer over effect van verschillende soorten groen op de gezondheid leest u in het volledige persbericht van Groene Steden.

(Bron beeldmateriaal: Groene steden voor een duurzaam Europa)