Groen doet iets met een buurt. Een natuurspeelplek, een veld met gras, bomen en bloemen of een parkje verbindt mensen met elkaar. Hierdoor wordt de sociale samenhang binnen een buurt vergroot, wat vervolgens weer zorgt voor meer woonplezier. Kortom: groen heeft een positief effect op het sociale welzijn, zo blijkt uit onderzoek.

Om deze positieve gevolgen te krijgen moet het groen wel voldoen aan de wensen van de bewoners, zo blijkt uit onderzoek van de Wageningen Environmental Research. Erg belangrijk dus voor gemeentes om rekening mee te houden bij de inrichting van verschillende groenvoorzieningen in Veenendaal.

Voor jong en oud

De verbinding van mensen in de buurt ontstaat als een buurt aantrekkelijk is om naar buiten te gaan. Daarin is het wel belangrijk dat het aansluit bij de verschillende doelgroepen en wensen: van gezellige parkjes en speelplekken tot een mix van zon- en schaduwplekken. Iedereen heeft namelijk andere behoeftes.

Natuurlijk zorgt een buurtbarbeque ook voor samenhang. Echter zorgt groen ervoor dat mensen zich beter gaan voelen. Voordeel is dat groen er altijd is en dus blijvend is.

Benieuwd naar het hele onderzoek? Lees het persbericht.