Het is bijna mei, de tijd waarin de eikenprocessierups weer voor overlast gaat zorgen. Met de 100.000 brandharen die ze per rups achterlaten zorgen ze voor veel jeuk en irritatie. Maar hoe bestrijd je ze effectief? Wij zetten een aantal tips op een rij.

Hoe lang geven eikenprocessierupsen overlast?

De eikenprocessierupsen hebben van half mei tot juli hun brandharen, maar de overlast duurt vaak langer, tot half september. Dit komt omdat er vaak brandharen in nesten achterblijven en deze steeds door de wind verspreid worden. De eikenprocessierups bestrijden is daarom wenselijk.

eikenprocessierups

Tips tegen de eikenprocessierups

Het is aan te raden om de eikenprocessierups niet zelf te bestrijden, maar over te laten aan professionals. Wel hebben we een aantal tips om zo weinig mogelijk overlast te ervaren van de eikenprocessierups.

  • Vermijd bomen met eikenprocessierupsen

Niet alleen mensen, maar ook honden kunnen last krijgen van de eikenprocessierups. Blijf daarom zoveel mogelijk uit de buurt van bomen die last hebben van de rups. Komt u toch in de buurt van een boom waar de eikenprocessierups heerst? Bedek dan zoveel mogelijk uw huid en ogen.

  • Meld besmette bomen

Een besmette boom heeft altijd een rood/wit lint om de stam. Ziet u een besmette boom, maar heeft deze nog geen lint? Meld dit dan bij de gemeente. Dit bespaart uiteindelijk ook weer overlast voor andere mensen.

  • Hang een vogelhuisje op

Heeft u last van eikenprocessierups in een of meerdere bomen in uw tuin? Dan raden wij aan om een vogelhuisje op te hangen, zodat de vogels zich sneller zullen nestelen. Een aantal vogels voedt hun jongen namelijk vaak met de eikenprocessierups. Denk hierbij aan koolmezen, mussen, spreeuwen en pimpelmezen.

Tips tegen jeuk

Bent u toch in aanraking gekomen met de eikenprocessierups? Dan heeft u waarschijnlijk veel last van jeuk en een branderig gevoel. Hierbij een aantal tips om dit zoveel mogelijk te verminderen.

  • Spoel je huid en ogen grondig

Spoel je huid en ogen grondig met water als je in contact bent gekomen met de eikenprocessierups. Het is af te raden om te wrijven of krabben, want daarmee verergert de jeuk juist.

  • Gebruik plakband

Plakband is een effectieve manier om de brandharen van uw huid te verwijderen.

  • Was kleding op 60 graden

De rupsen blijven eenvoudig plakken aan kleding. Daarom is het aan te raden om kleding op 60 graden te wassen, zodat de brandharen verdwijnen. Zo komt u niet opnieuw in contact met de brandharen als u uw kleding opnieuw aantrekt.

  • Menthol crème

Een manier om de jeuk enigszins te verlichten is het gebruik van een crème met menthol. Deze is gewoon bij de drogisterijen te koop.

De eikenprocessierups veroorzaakt vervelende klachten, maar gelukkig zijn deze vaak met twee weken verdwenen. Krijgt u toch last van andere, bijkomende klachten zoals ernstige oogklachten of benauwdheid? Neem dan contact op met de huisarts.