Onkruid bestrijden en verwijderen

Onkruid: het is en blijft een doorn in het oog. Zeker in de periode van maart tot en met september, waarin onkruid het hardst groeit. Stoepen, achtertuinen en bedrijfsterreinen vol onkruid. De oplossing? Onkruid bestrijden en verwijderen. Maar hoe pak je dit effectief aan? We zetten een aantal methoden op een rij. 

Welke soorten onkruid zijn er?

Onkruid is in twee soorten te verdelen: zaadonkruid en wortelonkruid. Zaadonkruid is – zoals de naam al aangeeft – onkruid dat zaad produceert en zich daardoor snel verspreidt. Een goed voorbeeld hiervan is de paardenbloem. Dit onkruid is relatief eenvoudig te verwijderen door het weg te schoffelen.

Wortelonkruid daarentegen is veel hardnekkiger, omdat het diepe wortels heeft die steeds opnieuw uitlopen. Denk hierbij aan ridderzuring, zevenblad, akkerdistel, heermoes en brandnetel. Effectief verwijderen van dit onkruid kan dan ook alleen door de plant met wortel en al te verwijderen. Wortelonkruid is onkruid dat bijna iedereen in zijn tuin wel is tegengekomen.

Duurzaam onkruid bestrijden

Sinds 2016 is het gebruik van chemische onkruidbestrijding op verhardingen en halfverhardingen verboden. Gelukkig zijn er goede alternatieven: branden, heet water of borstelen. We lichten deze hieronder toe.

Tip 1: Onkruid wegbranden

Een eenvoudige, duurzame manier om onkruid te bestrijden is door het weg te branden met een onkruidbrander (elektrisch of op gas). Een onkruidbrander is een apparaat van een meter lang met een trechtervormige brander aan het uiteinde. Door de brander een paar centimeter boven het onkruid te houden, brandt het onkruid door de hitte van 600°C binnen enkele seconden weg. Het onkruid sterft direct, waardoor het vervolgens eenvoudig uit de aarde te halen is. Dit proces moet overigens wel herhaald worden om het onkruid permanent te verwijderen. Er bestaan zelfs onkruidbranders die ook gebruikt kunnen worden om de barbecue aan te steken en verf te verwijderen.

Tip 2: Onkruid verwijderen met heet water

De meest natuurlijke en milieuvriendelijke manier om onkruid en mos te verwijderen, is met kokend water. Door de hitte van het water knappen de cellen van het onkruid en sterft de plant af. Net als bij branden is het belangrijk om het proces te herhalen om ook de wortel te doden. Na drie tot zes keer is de wortel afgestorven. Hierdoor kan er in de bodem rondom het onkruid ook geen nieuw onkruid meer groeien.

Het voordeel van kokend water is dat het erg milieuvriendelijk is. Daarnaast is het een goedkope methode en werkt het zeer effectief. Het nadeel is wel dat er een risico bestaat dat de vaste planten in de tuin ook sterven wanneer u kokend water in uw tuin giet.

Tip 3: Onkruid verwijderen door borstelen

Door onkruid te verwijderen met een onkruidborstel wordt het bovenste deel van de plantjes verwijderd. Hierdoor zijn er geen dode plantenresten meer zichtbaar tussen de tegels in de tuin. Een onkruidborstel is gemaakt van staaldraad of van nylondraad. Deze draden maken een ronddraaiende beweging en zorgen er op deze manier voor dat een groot deel van het onkruid vergaat. De wortels worden er overigens niet mee verwijderd, dus het is nodig om meerdere keren met de onkruidborstel aan de slag te gaan.

Een andere soort onkruidborstel is een voegenkrabber. Aan deze krabber zit een krabhaak bevestigd die grove planten verwijdert. De voegenkrabber is ideaal voor tuinen met weinig bestrating, omdat de borstels de tuintegels mogelijk beschadigen. Deze manier van borstelen heeft als grootste voordeel dat het weinig moeite kost het onkruid te verwijderen, zodat de tuin er weer netjes bij ligt.

Onkruid laten verwijderen door Van Dijk Groen?

Heeft u liever iemand die het onkruid effectief voor u verwijdert, zodat u er geen omkijken naar heeft? Wij maken bij het verwijderen gebruik van onze quad die onkruid wegbrandt. Zo wordt het op een efficiënte manier aangepakt. Met een quad kunnen ook de lastige bereikbare plekjes aangepakt worden. Ideaal voor het onkruid tussen tegels!

Vraag een offerte aan