Voor deze nieuwbouw basisschool voor ca. 700 leerlingen, is met diverse partijen gebrainstormd om een hoogwaardig product (terreininrichting en schoolplein) te ontwerpen en daarna aan te leggen.

De insteek is vanaf begin geweest om dit zoveel mogelijk te realiseren met vrijwilligers, om zo de kosten laag te houden en het beschikbare geld te gebruiken voor een hoogwaardige, kwalitatieve en originele indeling.

In eerste instantie lag het accent op het ontwerp en indeling. Via de stuurgroep werd op ieder terrein professionele kennis ingewonnen. Voor ons onderdeel (groen en inrichting buitenterrein) waren dus diverse hoveniers/stratenmakers en civiele mensen geraadpleegd die gezamenlijk besproken wat de mogelijkheden waren, waarna ieder zijn eigen taak moest uitwerken.

3D-tekenen

Voor ons was de vraag of wij het gehele gebied konden in tekenen met ons tekenprogramma ‘3D tuin designer’. De meeste informatie lag op voorhand al wel vast via het vlekkenplan, waarmee onderdelen als een zandbak, een groot speeltoestel met valdemping, een duikelrek of hindernisbaan worden aangegeven.

De uitdaging was het zo praktisch mogelijk indelen van het gebied, rekening houdend met alle eisen en de wetgeving die hier mee verbonden is.

De uitdaging lag dus in het zo praktisch mogelijk indelen en rekening houden met alle eisen en wetgeving , de afstand en hoogte onderling, juiste combinaties, brandweer- en ambulance-opstelplek enzovoort. Verder moesten wij nadenken over plekken waar een hoogwerker kan komen voor technisch onderhoud. De kwaliteit van het straatwerk moet hiervoor aan voorwaarden voldoen (een hoogwerker weegt gauw 3 á 4 ton, en rijd dus snel sporen in verharding).

Zoveel mogelijk groen

Daarnaast wilden we ook zoveel mogelijk groen toepassen. Er was een norm opgesteld, waarbij er voor elke paar m² straatwerk 10% groen moest. De bomen hebben een groot ondergronds plantgat van 4×4 meter (16 kubieke meter per plantgat) en staan in bomensubstraat, wat dus goede groeigarantie geeft voor de toekomst, zonder dat het omliggende straatwerk of de boom hier zelf nadeel van ondervindt, zoals vaak gezien wordt.

Naast de tuin en het plein hebben wij ook het ontwerp van de lerarenpatio verzorgd en deels aangelegd. Dit is een binnentuin waar alleen personeel mag komen om zo de stress van het werk even te ontlopen en tot rust te komen.

Oosterse elementen

Deze tuin is ingedeeld met wat oosterse elementen, zoals rondingen in de lijnen (vlonder en straatwerk), split en niet bloeiende oosterse planten, zoals rode esdoorn (Acer palmatum), bamboe (Fargesia sp. ‘Jiuzhaigou’), solitaire grassen, Pinus mops en 2 grote witbloeiende klimplanten tegen de wand Toscaanse Jasmijn (Trachelospermum jasminoides)

Website EbenHaezerschool

Fotoboekje

Video