DSC09372

Voor dit project nieuwbouw basisschool voor ca. 700 leerlingen, is met diverse partijen gebrainstormd om een hoogwaardig product (terreininrichting en schoolplein te ontwerpen en daarna aan te leggen.

De insteek is vanaf begin geweest om dit zoveel als mogelijk is te realiseren met vrijwilligers, om zodoende de kosten laag te houden en juist daarmee het beschikbare geld te gebruiken voor een hoogwaardige, kwalitatieve en originele indeling.

In 1e instantie lag het accent op het ontwerp en indeling, via de stuurgroep werd op ieder terrein professionele kennis ingewonnen. Voor ons onderdeel (groen en inrichting buitenterrein) waren dus diverse hoveniers/stratenmakers en civiele mensen geraadpleegd die gezamenlijk besproken wat de mogelijkheden waren en ieder kreeg hierin weer zijn eigen taak om dat uit te werken.

3D-tekenen
Voor ons was de vraag of wij het gehele gebied konden in tekenen met ons tekenprogramma 3D tuin designer. De meeste informatie lag op voorhand al wel vast via het vlekkenplan, zoals hier een zandbak, hier een groot speeltoestel met valdemping, daar een duikelrek of hindernisbaan enz.

De uitdaging was het zo praktisch mogelijk indelen van het gebied, rekening houdend met alle eisen en de wetgeving die hier mee verbonden is.

De uitdaging lag dus in het zo praktisch mogelijk indelen en daarmee rekeninghoudend met alle eisen en wetgeving die hier mee verbonden is, afstand en hoogte onderling, juiste combinaties, brandweer en ambulance opstelplek, waar kan een hoogwerker komen voor technisch onderhoud en voldoet de kwaliteit van het straatwerk hiervoor (een hoogwerker weegt gauw 3 á 4 ton, en rijd dus snel sporen in verharding).

Zoveel mogelijk groen
Daarnaast wilde we ook zoveel mogelijk groen toepassen er was een norm opgesteld van per zoveel m2 straatwerk dient 10% groen te zijn. De bomen hebben een groot ondergronds plantgat van 4×4 meter (16 m3 per plantgat) en staan in bomensubstraat, wat dus goede groei garantie geeft voor de toekomst, zonder dat het omliggende straatwerk of de boom hier zelf nadeel van ondervindt, zoals vaak gezien wordt.

Een goed doordacht plan

Bv. wortelopdruk en tegels die omhoog gedrukt worden, omdat de boom zich in deze verharde ondergrond niet voldoende kan ontwikkelen. En de dan daarbij komende kosten omdat alsnog ongedaan te maken. Al met al een goed doordacht plan, welke is uitgevoerd.

Daarnaast hebben wij ook het ontwerp van de leraren patio verzorgd en deels aangelegd. Dit is ene binnentuin waar alleen personeel mag komen om zodoende de stress van het werk even te ontlopen.

Oosterse elementen
Deze tuin is ingedeeld met wat oosterse elementen zoals rondingen in de lijnen (vlonder en straatwerk) split en niet bloeiende oosterse planten, zoals rode esdoorn (Acer palmatum) Bamboe (Fargesia sp. ‘Jiuzhaigou’) solitaire grassen, Pinus mops en 2 grote witbloeiende klimplanten tegen de wand Toscaanse Jasmijn (Trachelospermum jasminoides)

Website EbenHaezerschool

Fotoboekje

Video