In het hart van de bruisende nieuwbouwwijk Veenendaal Oost, stond een jong stel voor een nieuwe uitdaging: het creëren van hun droomtuin. Hun eerste huis was bijna helemaal klaar, en nu was het de beurt aan de achtertuin: een bescheiden stuk van ongeveer 45 vierkante meter. Ondanks de beperkte ruimte hadden ze enkele specifieke wensen: diverse zitplekken, organische vormen, veel groen en minimaal onderhoud.

Vanuit deze wensen zijn we aan de slag gegaan met een verfrissend ontwerp, waar harde materialen in combinatie met natuurlijke elementen en weelderige begroeiing de tuin een mooie balans moesten geven. Het hoofdterras is strategisch geplaatst, verbonden met het grote raam aan de achterzijde van het huis. Hiermee creëerden we een natuurlijke overgang tussen binnen en buiten.

Het hoofdterras werd omringd door weelderige vaste planten, gras, en een haag die de schutting bedekte en liep vloeiend over naar een tweede deels overkapte buitenruimte. Om het nog meer uitstraling te geven hebben we een Frans schapenhek over de gehele breedte van de houten pergola geplaatst.

Om de pergola een doel te geven, hebben we zitplaatsen gecreëerd met betonnen U-vormen, afgewerkt met Tiara hardhout. Deze betaalbare houtsoort oogde modern en fris dankzij het Rhombus profiel. Het gras gaf de ruimte een gevoel van openheid, terwijl een solitaire Prunus (sierkers) en vaste planten voor kleur en seizoensbeleving zorgden. De vaste planten zijn voornamelijk inheemse soorten: een wens van de klant die aansluit bij duurzaamheid en ecologie.

Onder de pergola kozen we voor Achterhoeks Padvast, wat zorgde voor een natuurlijker beeld dan grind of betonnen tegels. En als kers op de taart, plaatsten we een laag Ligusterhaag van ongeveer 140 cm hoog dwars door de tuin, waardoor de containers aan het zicht werden onttrokken en tegelijkertijd een speels element aan de ruimte toevoegden.

Het enthousiasme van het stel over het ontwerp in de achtertuin was zo groot dat ze uiteindelijk ook de voortuin hebben laten aanpakken, met dezelfde organische tegels van MBI en inheemse vaste planten.

Deze tuin illustreert perfect hoe je zelfs met beperkte ruimte en een bescheiden budget, een frisse, eigentijdse buitenruimte kunt creëren.