Voor dit jonge gezin in Rheden was de uitdaging duidelijk: hoe kunnen we onze achtertuin optimaal benutten, ruimte creëren én het onderhoud beperken? Met de vorm van een ‘pizzapunt’ en bestaande elementen, zoals een hoge muur van Hedera (+- 5m hoog) en een verhoogd dakterras met trap, begon de puzzel.

Samen met de klant werkten we aan een plan. De wensen waren helder: minimaal onderhoud, hoogwaardige materialen, een ontspanningsplek én ruimte om te eten en te loungen. Het was een uitdaging, maar met voldoende budget werd het ontwerp een harmonie van ideeën.

De keuze voor frisse, keramische tegels van MBI gaf al snel het gewenste vakantiegevoel. Bamboepalen, een grijze Adezz trap en een stalen loper op het dakterras sloten hier perfect op aan. Op het dakterras behielden we de Wisteria sinensis (Blauwe regen) in bestaande plantenbakken en voegden we een imposante Heptacodium miconioides toe. Deze prachtige herfstbloeier contrasteert mooi met het Castle grind eronder en verbindt het hoogteverschil van 2 meter met het dakterras op een elegante manier.

De eettafel plaatsten we dicht bij de openslaande deuren, waardoor binnen en buiten naadloos in elkaar overlopen. Een speciale plek voor hun zoon – en later ook voor hun dochter- ontstond vanzelf in de punt van de tuin. Op het oorspronkelijke grasveldje, dat snel uitdroogde door te weinig zon, maakten we plaats voor hoogwaardig kunstgras dat aanvoelt als een zacht tapijt. Hier kon het speelhuisje van hun kinderen staan, zonder afbreuk te doen aan het geheel.

Om de tuin nog groener te laten voelen, creëerden we naast de trap een border waar witte Echinacea en Pennisetum weelderig bloeien. Ook pasten we de ingang van de tuin aan door de Flagstones breder te plaatsen voor de containers en herpositioneerden we de bestaande beplanting.

Ondanks het beperkte formaat ontstond er een smaakvolle tuin, dankzij hoogwaardige materialen, een ruim budget en slimme ideeën. Een plek waar dit jonge gezin nog jarenlang van zal genieten.