Deze charmante woning in Veenendaal onderscheidt zich door iets zeldzaams: een achtertuin van maar liefst 35 meter lang! Voor deze ruimte kregen we de kans om een adembenemend beplantingsplan te creëren, met een twist. Vaak zien we in tuinen paarse, witte en blauwe tinten, maar bij dit gezin met twee jonge kinderen konden we ons uitleven met een breed kleurenpalet. Het geheim? Pasteltinten die elk seizoen één of twee soorten laten stralen. Hierdoor ontstaat een speelsheid die de tuin levendig houdt, zonder ooit saai te worden.

Tijdens het fotograferen, medio augustus, domineren vooral de Agastache en Helenium de tuin. Vooral de dieprode kleur met gele en oranje accenten van de Helenium geeft de tuin een warme, diepe sfeer. Tussen deze twee soorten zijn verschillende pasteltinten aanwezig die voor contrast zorgen en tegelijkertijd rust brengen. Te veel opvallende kleuren maken een tuin druk en kunnen de ruimte kleiner laten lijken, iets wat je juist wilt voorkomen in zo’n lange tuin.

We hebben gekozen voor diverse plantensoorten, waaronder Potentilla, Agastache, Helenium, Salvia, Alchemilla, Aster, Echinacea, Gaura, Persicaria en Penstamon. Daarnaast hebben we geëxperimenteerd met twee ‘nieuwe’ soorten die een verrijking zijn voor elk beplantingsplan: Kniphofia, een zonliefhebber met een prachtige lange bloei, en Eremurus ‘Tropical Dream’, een opvallende blikvanger op zichzelf. Een must voor elke tuinliefhebber om te ontdekken.

Voor de twee jonge kinderen hebben we ook ruimte gereserveerd voor fruit: een plek waar ze kunnen zien hoe alles groeit, bloeit en vruchten draagt om vervolgens lekker van te proeven. Makkelijke soorten zoals twee soorten frambozen (rood en geel), sterke aardbeien en twee mooie vijgenbomen werden gekozen voor deze fruithoek.

Om de tuin hoogte en volume te geven, plaatsten we in verhoogde bakken twee meerstammige bomen met elk hun eigen esthetische waarde. Vooraan staat de Amelanchier, bekend om zijn prachtige witte lentebloesems en kleurrijke herfstveranderingen. Deze boom staat dicht bij het huis om de diepte van de tuin te behouden. Achterin staat de Quercus ‘Ilex’, een bladhoudende boom die zorgt voor meer massa en de schuur deels camoufleert.

Het resultaat? Een prachtige tuin waar elk gezinslid dagelijks van kan genieten, samen met de talloze vlinders en insecten die ook genieten van alle biodiversiteit.