Sedumdak kantoorpand Amersfoort

Als je uit het raam kijkt, dan wil je graag iets moois zien, toch? Een stadskantoor in Amersfoort kwam zo bij ons met de vraag of wij het uitzicht konden opgroenen. Daarom hebben wij een groendak met sedums aangelegd. De vraag: Een beter uitzicht en een duurzaam en milieuvriendelijk dak met veel diversiteit aan planten.

Een groendak levert meer op dan je denkt

Steeds meer mensen komen bij ons met de vraag of er een alternatief is voor de wat minder mooie daken, die toch wel in het gezichtsveld liggen. Maar waarom zou je kiezen voor een groendak?

  • Een sedumdak is duurzaam en milieuvriendelijk.

Standaard dakbedekking gaat maar zo’n 20 jaar mee, terwijl een groendak wel 40 jaar meegaat, mits goed aangelegd.

  • Een sedumdak isoleert het dak van het gebouw.

Groene dakbedekking zorgt ervoor dat de temperatuur stabieler blijft. Er is geen sprake meer van extreme hitte of extreme kou.

  • Een sedumdak neemt per m² tot 50 liter extra water op

Een beplant dak zorgt ervoor dat het regenwater sneller afgevoerd wordt en vermindert de kans op waterschade. Bekijk alle voordelen van een sedumdak.

Waarom is het dak nog niet groen?

Zoals u al op de foto kunt zien, is het dak niet meteen groen. Dit komt omdat er bewust niet gekozen is voor een uitgerolde sedummat, maar een mix van sedumplugs beplanting. Deze keuze is gemaakt omdat er in de praktijk vaak bepaalde planten gaan overheersen. Door deze manier van beplanting krijg je meer diversiteit in het groen.

Ja, je moet even geduld hebben: na drie maanden zal het dak echt bloeien en groen zijn. Je kunt ook kiezen voor sedummatten, dan is het dak meteen groen.

Het voordeel van de manier van beplanting van dit project is dat er gewerkt wordt met een schoon dak en schone lava. We weten precies welke planten we erin poten. Hierdoor is het dak veel minder gevoelig voor onkruidgroei.

Meer vlinders, meer kleur

Het dak bestaat eigenlijk uit twee daken, die toebehoren aan verschillende eigenaren. Er is ook een klein verschil tussen de beplanting van de daken. Het ene dak heeft een vlindermengels: daar komen bijen en vlinders op af en er komt meer kleur en bloei. Dit komt doordat het assortiment meer diversiteit heeft en bloeiende planten meer insecten aantrekken.

In anderhalve dag gelegd

Twee dagen na de plaatsing kregen we een mail van de klant. Deze was erg blij, ook omdat het project in anderhalve dag gerealiseerd was. Een geslaagd project.

Voor:

2017-04-13 09.33.11

Na:

2017-04-14 14.51.08

Dat is een verschil. En het wordt alleen nog maar mooier.

Een sedumdak op uw huis of pand?

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor een sedumdak op uw huis, garage, of bedrijfspand? Vraag vrijblijvend een offerte aan.