20150127_154147

Vanwege onderhoud aan het bedrijfspand van de klant zijn wij ook gevraagd om de privétuin te bekijken om te zien wat de mogelijkheden zijn qua ontwerp, offerte en budget. Gezien wij op voorhand wisten wat de financiële mogelijkheden waren, konden we hier gelijk rekening mee houden bij het ontwerp en prijsopgave.

De bestaande tuin bestond uit een (lekke) vijver met waterloop, dichtbegroeide stukken aan de achterzijde, diverse hoogteverschillen en centraal een grote boom op hoogste punt van de tuin. Omdat de bewoners een strookje grond van 2 meter breed over de gehele achterzijde konden kopen van de gemeente, is besloten om eerst gehele tuin vlak te maken, bestaande structuren geheel te verwijderen en zo helemaal opnieuw te beginnen.

Het ontwerp is eenvoudig, maar toch strak en speels tegelijk in combinatie met de overige tuin en groen elementen.

Aan beide zijden is een nieuwe afscheiding gekomen, hoogteverschil met buren is opgevangen met opsluitbanden en de hoogte van de tuin is aangepast aan de bestaande hoogte van de woning.  In plaats van een terras van stenen is gekozen voor een houten vlonder direct voor het huis en daarvandaan twee doorlopende paden naar de achtertuin, waar links in de hoek een groot terras zou komen in verband met de zonuren.  Het ontwerp is eenvoudig, maar toch strak en speels tegelijk in combinatie met de overige tuin en groen elementen.

Groenblijvende beplanting

Om inkijk via de achter/wegzijde te voorkomen is gekozen voor groenblijvende leibomen (Prunus ‘Caucasica’ ) als afscheiding boven de schutting.  De beplanting is gebruiksvriendelijk en deels groenblijvend, dus ook in de wintermaanden van sierwaarde. De tuin oogt nu veel ruimer dan voorheen en is veel praktischer in gebruik en onderhoud. Ook hier is 12V verlichting aangebracht waar men geen omkijken naar heeft, aangezien alles automatisch is ingesteld en weinig energie verbruikt.

 

Voor aanleg:

 

Na aanleg:

Video