Senioren tuin

Als de leeftijd toeneemt, worden bepaalde activiteiten lastiger om te (blijven) doen. Het onderhouden van de tuin is er hier één van. Toch hoeft tuinieren niet te stoppen als u ouder wordt. U kunt uw tuin zo inrichten, dat u hem perfect aanpast aan uw oudere dag. Hieronder beschrijven we verschillende tips die u hierbij helpen.

Licht en lang tuingereedschap
Wordt bukken steeds lastiger, maar wilt u wel graag zelf blijven snoeien? Dan kunt u kiezen voor lichtgewicht tuingereedschap, met lange stelen. Zo kunt u overal gemakkelijk bij. Daarnaast kunt u, als u moeite heeft met het gebruiken van tuingereedschap door bijvoorbeeld artritis, kiezen voor lichtgewicht snoeischaren en takkenscharen met softgrips en hefboomeffect. Een andere handige wijziging is een tuinkar op wieltjes, zodat u niet meer met zware emmers of potten hoeft te slepen.

Vermijd bukken
Als u ouder wordt, wordt bukken steeds lastiger. Dan kan het moeilijk worden om bloembakken die op de grond staan, te bewerken. Verhoog daarom de plantenbakken en laat de planten naar u toekomen, in plaats van andersom. Zo kunt u er al uw planten, kruiden en bloemen in kwijt. Dit is niet alleen prettiger voor uw rug, het bespaart u ook werk. Door de plantenbakken te verhogen ontstaat er namelijk minder onkruid en er kruipen minder slakken in. Zorg daarnaast voor voldoende ruimte om de bakken, zodat u er ook met bijvoorbeeld een rolstoel bij kunt.

Senioren tuin

 

 

 

 

 

 

 

 

Onkruid wordt verleden tijd
Onkruid verwijderen is een intensieve taak. Om deze taak te vermijden, kunt u ervoor kiezen om uw gazon te verkleinen of de bodem te bedekken met een laag houtsnippers, schors, hennep of mulch. Als u hier eerst een ecologische anti-onkruiddoek onderlegt, maak het onkruid weinig kans meer. Een andere mogelijkheid is het aanschaffen van een robotmaaier, die het gazon voor u onderhoudt. Kies daarnaast voor planten die weinig onderhoud nodig hebben en niet weersgevoelig zijn.

Geen treden meer
Vervang (trap)treden door een licht stijgende helling, zodat u zich niet kunt verstappen. Een helling van 15 graden is hiervoor ideaal. U kunt deze helling aanvullen met een reling, zodat u zich vast kunt houden. Wilt u er met een rolstoel overheen, of bent u moeilijk te been? Maak de paden dan 1,60 meter breed, zodat u het meeste comfort ervaart. Probeer daarnaast de tuin zo vlak mogelijk te maken. Vervang bijvoorbeeld onregelmatige klinkers en grind door grote, ruwe betontegels met gladde voegen.

Wilt u advies over het inrichten van uw senioren tuin? Neem dan gerust contact met ons op. We denken graag met u mee.

Ga terug naar het overzicht