‘Vaste planten hebben een oplossend vermogen voor extreem weer’, zo luidt de tekst in een persbericht van Perennial Power. De weersomstandigheden worden door de tijd heen steeds wat extremer: meer droogte, hogere temperaturen en extremere neerslag. Vaste planten hebben eigenschappen waardoor ze zich hierop aan kunnen passen. 

Verwerking van water

Zowel de intensiteit als de frequentie van extreme pieken in neerslag neemt toe. Een deel van deze neerslag wordt door vaste planten -en ander groen- afgevoerd naar de bodem. Dit zorgt ervoor dat er meer water in de bodem kan trekken en er zo minder snel plassen ontstaan. Ook het riool wordt hierdoor minder belast. Daarnaast helpen vaste planten bij de verdamping van vocht. Zo blijken planten met een groter bladoppervlak beter water te verdampen.

Droogte

In het persbericht wordt ook verwezen naar droogte: “Deskundigen voorspellen vooral in de zomer meer droogte. Vaste planten zoals brandkruid (Phlomis), Rudbeckia en kattekruid (Nepeta) doorstaan deze droogte als de beste, net als bepaalde soorten siergrassen: Japanse zegge (Carex morrowii) en zegge (Carex foliosissima).”

 

Hitte-eilandeffect

Van een hitte-eilandeffect is sprake wanneer de temperatuur in een stedelijk gebied hoger is dan in het omliggende landelijk gebied. Ook dit fenomeen komt steeds vaker voor. Onder andere vaste planten bieden hiervoor een oplossing: doordat er meer groen is loopt de omgevingstemperatuur minder hoog op.

 

Vochtgehalte

Ook het vochtgehalte is een belangrijke factor. “Bijna geen enkele plek in de openbare ruimte is gedurende het hele jaar alleen maar nat of droog. Veel vaste planten verdragen grote verschillen in vochtgehalte van de bodem. Gewone kattestaart (Lythrum salicaria) is daarin kampioen. Hij kan maanden achtereen onder water staan, maar tolereert ook droogte.”

 

Tips

Hierbij enkele tips voor het gebruik van vaste planten in het toenemend extreme weerklimaat:
  • Beplant de boomspiegels. Zij voorkomen namelijk het dichtslempen en wegspoelen van de bodem rond de straatbodem.
  • Zet vaste planten in wadi’s. Zij verbeteren namelijk de doorlaatbaarheid van de bodem. Bijkomend voordeel: wadi’s met vaste planten hebben een hogere sierwaarde.
  • Combineer groen met buffermaatregelen onder de grond, zoals opslagreservoirs en krattensystemen, op plaatsen met weinig ruimte.