Vogels in de tuin

Vogels in de tuin

Elk deel van het jaar zijn er vogels in de tuin te vinden. Maar niet altijd zijn ze in úw tuin te vinden. Hoe zorgt u ervoor dat u vogels aantrekt naar uw tuin? We geven enkele tips.

In de herfst komt u verschillende vogels tegen. Roodborstjes en winterkoninkjes zijn  hierbij de meest voorkomende. Is er sprake van een zachte herfst? Dan zijn ook de merels vaak nog wat langer te vinden. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze vogels niet alleen in de natuur te zien zijn, maar ook in uw tuin?

Struiken met voedsel
Allereerst is een groene tuin voor vogels veel aantrekkelijker dan een betegelde tuin. Vooral struiken in de tuin hebben een grote aantrekkingskracht op vogels. Zo zitten de vuurdoorn, kardinaalsmuts, liguster en de meidoorn in de herfst vol met bessen: iets waar vogels dol op zijn. Ook zaden zijn welkom. Vooral vinken sijzen houden hiervan, maar ook meesjes maakt u er blij mee. Daarnaast produceren bomen als de els, beuk en berk zaden die aantrekkelijk zijn voor vogels. Is een boom in uw tuin te groot? Dan kunt u ook een klein stukje grond inzaaien met vogelzaadmengsel. Hieruit ontstaan prachtige bloemen waarbij uiteindelijk zaad voor de vogels overblijft. Kortom: genoeg keuze om te variëren in voedsel. Geen ruimte voor struiken, planten en bomen? Uiteraard kun je er dan ook voor kiezen om vetbolletjes op te hangen aan een vogelhuisje.

Etende vogel

Bladeren
Ook de bladeren die in de herfst in groten getale van de bomen vallen, hebben een positieve invloed op vogels in de tuin. Als bladeren vergaan, brengen ze namelijk weer nieuwe voedingsstoffen in de bodem. Tip: verzamel de bladeren in uw tuin en strooi deze uit over de border(s). Zo beschermen de bladeren de planten in de winter tegen vorst en daarnaast is het een mooie laag waar vogels tussen scharrelen, omdat er allerlei kleine beestjes onder leven.

Vers water
Vogels gebruiken water om te drinken. Daarom is het belangrijk om water in de tuin te hebben om vogels aan te trekken. Naast het feit dat ze drinken, maken vogels met water hun veren schoon. Ook in de winter drinken ze, maar als er strooizout in het water terecht komt kunnen ze vergiftigd worden. Zorg daarom voor een schone vijver of een vogelbadje.

Slaapplaats
Tot slot hebben vogels een slaapplaats nodig om te slapen en zich te verschuilen tegen het weer en gevaar. De verschillende soorten vogels hebben allemaal hun eigen voorkeur voor een slaapplaats. Varieer dus in struiken en boompjes. Uiteraard kunt u ook uw vogelhuisje gebruiken om de vogels een warm onderdak te geven.

Wilt u meer weten over vogels in de tuin? Neem dan contact met ons op.

 

Ga terug naar het overzicht