tuin winterklaar herfstbladerenIs uw tuin al winterklaar? (Deel 1)

Vijf handige tips voor een gezonde wintertuin

Oktober is een perfecte maand om uw tuin winterklaar te (laten) maken. Of u nu zelf aan de slag gaat of Van Dijk Groenvoorzieningen uitnodigt, graag delen we met u wat er zoal gedaan kan worden om uw tuin goed winterklaar te maken.

In dit artikel zullen we alvast vijf belangrijke punten noemen, in het volgende artikel zullen we nog eens vijf werkzaamheden bespreken om uw tuin klaar voor de winter te maken.

1. Borders winterklaar
Eenjarige planten kunt u in hun geheel uittrekken en verwijderen, zij zullen anders gaan rotten. Vaste planten in borders en perken kunnen gewoon blijven staan. Ook de nabloei van veel soorten is nog mooi. Bovendien vormen sommige soorten decoratieve zaden en vruchten, die ook een voedselbron vormen voor vogels. Voor een net gezicht kunt u uiteraard wel het een en ander wegknippen, zodat uw border er ook in de herfst mooi uitziet.

Wilt u nog wat kleur toevoegen? Overweeg dan bijvoorbeeld winterheide of vraag ons naar de mogelijkheden. Neem contact op

2. Winterklaar gazon
Maai het gazon als u ziet dat het gras nog groeit (meestal tot eind oktober). Houd het gras iets langer dan u gewend bent, want het zal niet meer zo hard groeien als in de zomer. Laat eventuele afgevallen bladeren bij het maaien gerust liggen. De versnipperde bladeren harkt u op tegelijk met het gemaaide gras en versnipperde bladeren worden sneller omgezet in compost.
Is het een heel zachte herfst? Dan kunt u aan het begin van de winter nog eens maaien. Laat het gras echter liever iets te lang de winter door gaan dan te kort. Als maaien niet meer nodig is, hark dan alle bladeren van het gazon. Zo kan het gras licht vangen en blijft het groen.

3. Bomen winterklaar
Berkenbomen, notenbomen, druiven en acers (esdoorn) moeten vóór januari gesnoeid worden. Vanaf het vroege voorjaar komt de sapstroom bij deze bomen namelijk alweer op gang.
Wilt u graag zeker zijn van een vakkundige boomverzorging  Ook hierin kunnen wij advies geven en de benodigde werkzaamheden uitvoeren.

4. Populaire dames: Roos en Hortensia
In veel Nederlandse tuinen staan struikrozen en/of hortensia’s, daarom behandelen we deze nog even apart.
Bij struikrozen kunt u het beste wachten tot ze zijn uitgebloeid, snoei ze dan tot kniehoogte af (ca. 40 cm). Verwijder alle bladeren, zowel die aan de plant als het gevallen blad (dit i.v.m. schimmelsporen of roest). Zo krijgt het nieuwe blad in het voorjaar een frisse start. Voeg eventueel wat extra aarde toe bij de plantvoet, als bescherming.
Snoei de hortensia bij voorkeur niet. De ingedroogde bloemen beschermen de kwetsbare knoppen lager aan de takken.

5. Verplanten
Wilt u uw tuin herschikken, dan is de herfst de ideale tijd om beplantingen op te rooien en te herplanten. Als u graag in het voorjaar wilt genieten van de tuin die u in gedachten heeft, dan is het nu tijd om in actie te komen. Een belletje naar Van Dijk Groenvoorzieningen is genoeg!

In het volgende artikel over ‘de tuin winterklaar’ zullen wij het onder andere hebben over: hagen, de vijver en over planten beschermen tegen vorst.