Zitten er witte vlekken op de bladeren van uw planten? Dan zou deze weleens last kunnen hebben van meeldauw. Het is belangrijk om meeldauw te bestrijden, want anders gaat dit ten koste van de gezondheid van uw plant. In dit bericht vertellen we hoe u meeldauw herkent en geven we een aantal tips om dit te bestrijden.

Meeldauw (of witziekte) wordt gevormd door een groep schimmels. De witte vlekken zijn zelf niet schadelijk, maar als de vlekken groter worden, nemen ze de lichtval van het blad weg. Dit zorgt ervoor dat het natuurlijke proces van fotosynthese niet goed meer kan plaatsvinden.

Meeldauw herkennen

Het verschil tussen echte en valse meeldauw is eenvoudig te herkennen:

  • Bij echte meeldauw vormen zich witte poederachtige vlekken aan de bovenkant van het blad.
  • Bij valse meeldauw zit het schimmelpluis aan de onderzijde van het blad.

Welke planten zijn gevoelig voor meeldauw?

Niet elke plant is even gevoelig voor meeldauw. Er is een aantal soorten die gevoeliger zijn voor meeldauw. Denk hierbij aan rozen, ridderspoor, begonia’s, kamperfoelie, (herfst)asters, phlox, berberis, bergamot en esdoorn.

Ook voor groente- en fruitplanten en/of bomen is het uitkijken. Zo zijn appelbomen erg gevoelig voor meeldauw, maar ook aardbeien- en druivenplanten, courgettes, komkommers en tomaten hebben meer kans op besmetting van meeldauw. Houd deze planten en bomen dan ook extra goed in de gaten.

Meeldauw bestrijden

Heeft u meeldauw op uw plant ontdekt? Dan is het verstandig om dit te bestrijden. Dit kan op verschillende manieren. Allereerst is het belangrijk om de besmette delen weg te snijden en de plant extra goed te verzorgen. Sommige planten kunnen beter tegen meeldauw dan anderen. Ook is het mogelijk om meeldauw te bestrijden met water en melk. Vul een plantenspuit met 40% melk en 60% water en besproei de plant daarmee. Via dit middel zal de meeldauw na een tijdje vanzelf verdwijnen. Overigens werkt dit middel niet alleen bestrijdend, maar ook preventief. Tot slot is het bestrijden met een biologisch bestrijdingsmiddel een mogelijkheid. Deze kunt u bij de meeste tuincentra halen.

Meeldauw voorkomen

Het welbekende spreekwoord zegt: “Voorkomen is beter dan genezen.” Ook in deze situatie gaat dat zeker op. Hoe u dat doet? Zorg ervoor dat uw planten op een plek staan waarop ze voldoende voedingsstoffen op kunnen nemen. Houd ook genoeg ruimte tussen de verschillende planten, zodat ze genoeg lucht krijgen. Daarnaast is een goede verzorging van belang. Geef de planten bij droog weer voldoende water en plaats planten op een gezonde bodem. Plant deze bijvoorbeeld niet op een grond die aangetast is met schimmel of ververs deze grond. Toch last van meeldauw? Knip dan steeds de besmette bladeren zoveel mogelijk weg.